Tingbjerg Changing Diabetes
Tingbjerg Changing Diabetes (TCD) udvikles og gennemføres i samskabelse mellem lokale og kommunale aktører, borgere og eksterne partnere.
Tingbjerg Changing Diabetes er et langsigtet, forskningsbaseret initiativ, som bygger på mange års erfaringer med social udvikling og sundhedsfremme i lokalsamfund.
Baggrund
Initiativet bygger direkte på erfaringer og resultater fra projekt Sundhed og Lokalsamfund (SoL), som med støtte fra Nordea-Fonden blev gennemført på Bornholm fra 2012-2015.
SoL-projektet havde til formål at fremme det gode sunde liv blandt børn og foregik i partnerskab mellem forskningsinstitutioner, lokale civilsamfunds aktører, erhvervslivet og kommunen.
Projekt SoL udviklede nye og effektive metoder til at mobilisere lokale ressourcer omkring sundhedsfremmende indsatser i lokalsamfundene, og projektet dokumenterede målbare effekter bl.a. på borgernes sundhedsadfærd.
Projektet byggede på supersetting-tilgangen, som fordrer koordineret og integreret handling af aktører og borgergrupper i forskellige arenaer til at samskabe sociale og sundhedsfremmende aktiviteter tilpasset hverdagslivets udfordringer i lokalsamfundet.
Lokale børnehaver, skoler, supermarkeder og medier udgjorde SoL projektets væsentligste arenaer.
Læs mere om resultater og konkrete aktiviteter i SoL-rapporten.

Cities Changing Diabetes
København indgår i det internationale Cities Changing Diabetes program sammen med 30 andre byer fra hele verden. Med Københavns Kommune i spidsen retter Cities Changing Diabetes - København en særlig opmærksom på Tingbjerg som indsatsområde for innovation i diabetes forebyggelse, screening og behandling.
TCD indgår i denne indsats og har bidraget til at skabe et omfattende vidensgrundlag om diabetes risiko, sårbarhed, ressourcer og potentialer i udsatte boligområder i København. Disse analyser viser blandt andet, at forekomsten af type 2 diabetes i Tingbjerg er næsten dobbelt så stor som gennemsnitsforekomsten i hele København
Cities Changing Diabetes - København retter derfor en særlig opmærksom på Tingbjerg som interventionsområde for innovation i diabetes forebyggelse, screening og behandling.
Analyserne peger også på at, at sundhedsfremmende og forebyggende indsatser i udsatte boligområder bør tage udgangspunkt i hverdagslivets muligheder og udfordringer, og knyttes sammen med en bred social udviklingsindsats.
Læs mere om diabetes forekomsten i København i analysen Rule of Halves og om barrierer og potentialer ved forebyggende indsatser i udsatte boligområder i rapporten The Social and Structural Environments in Selected Neighbourhoods of Copenhagen.